26/03/2012

cro A porter: zavođenje osjetila


Ovacije publike potvrdile su očito, da Teo Perić za modnu kuću MAK nastavlja raditi odličan posao. Njegova žena odiše šarmom prošlih vremena za koja danas čeznutljivo gajimo simpatije. Nježnih, ali hladnih boja i drapiranih krojeva, materijali su meki i stvaraju ultra ženstvenu siluetu, dok stajling prati modnu priču punu lepršavh hlača i sukanja te divno krojenih voluminoznih krojeva.  Teo P. pogađa u srž ljepote kojoj teži svaka žena. Točka.
Zatim slijedi nešto posve, ali baš posve drugačije. Luka Grubišić bio se našao na vjetrometini kritike jer se dosad držao provjerene formule. Prepoznatljive suknje i t-shirti ostali su dijelom njegova repertora, no cjelokupni dojam nakon revije koju je predstavio u subotu na završnici Cro-a-portera kao da govori da bi bilo bolje da kritiku nije poslušao.
Prvih par izlazaka na pistu poslalo nas je u šaroliki svijet u kojem je sve moguće. Rese jarkih boja vijorile su bočnim stranama oprava, na ramenima su metalni šiljci, na nogama roze šljokičaste štikle. Zatim par odličnih izlazaka. Fine suknje i bluze neobična kroja, ali još uvijek je tu previše „cukra“. Lukina princeza candy landa nastavlja u zlatu otpočenim haljinama kročiti i dalje. Za moj ukus preslatko. 


Veliko iznenađenje za moje oči pripremile su ovaj put majka i kći Car, potpisnice Linee E. Sezonu ili dvije ranije, Linea me se uopće nije dojmila, no zato ove moram priznati da je napredak itekako vidljiv. Reviju je otvorila Kristina Šalinović koja je te večeri imala pune noge posla. Odlično se uklopila u kolekciju koja nedoljivo udiše streetstyle modni dah. Haljine su kratke i popunjene geometrijskim plohama različitih boja i materijala i nadasve su zanimljive. Drugi dio kolekcije u kojem dužina prelazi koljena i vraća se Lineinim siluetama, izgleda jednako interesantno. Mješavina mode nadahnute sportom i nježne elegancije. Odlična ideja s tankim ušivenim „remenčićima“ od lastike u kontrastnoj boji.
I Đurđica Vorkapić koja je na pistu poslala „men in white“ udahnula je svježinu CAP završnici.  HG linija izuzetno je svježa, nosiva i  opuštena. Kolekcija je sa ženskom povezana „trakicama“ odnosno duguljastim pravokutnim dijelovima tkanine koji su aplicirani na prozirni materijal. Zelena u mješavini mentola i tirkiza razbija bjelinu,  a jedan od najdražih komada prekrasna je bijelo-srebnkasta haljina sa zelenim remenom. Jedina je mana da za tu haljinu linija mora biti besprijekorna.
I za kraj Juraj Zigman. Već prema vizualima koji su kao mamc pušteni u medije bilo je jasno da je Zigman pripremio nešto posve  drugačije. Kolorit je sada nježan, a linija oversized. Nema više stegnutih i pripijenih haljina s volanima u mračnim bojama. O, ne. Zigman na pistu šalje djevojku proljeća, dijete cvijeća i slobode.
Ima tu perja, neonskih boja, malo bijele. Opet su tu trakice, cvijeće aplicirano na tkaninu, visoke platforme i za kraj zlatni konfeti koji jasno daju na znanje da je čar mode u zavođenju svih osjetila. Zigman je zaista učinio da osjetimo kako snažno pulsira ta njegova neonski jaka žuta i da osjetimo perje kako nas miluje po vratu, no tu čarolija prestaje.
Posljednji utisak.
Kraljice modnih pista za mene i dalje ostaju Bistričić i Merlić. Sve o kolekciji čitajte ovdje

1 comment:

  1. ma nisam još ništa pogledala pa se ne mogu niti složiti niti ne složiti. Teo za Mak je bio odličan i na prošlom CAP-u tako da ne sumnjam da je i sa ovom kolekcijom briljirao...bacim oko pa ti javim utiske!

    ReplyDelete