06/02/2012

ready for Lubotomy?

Ljubiteljice predimenzioniranog nakita koji plijeni pažnju i ne dopušta da vlasnica prođe nezamijećeno znaju da lobotomija nije tek naziv operacije koja izaziva osjet izrazite nelagode. Novi smisao značenju udahnula je zadarska umjetnica Lucija Krizman koja stoji iza brenda Lubotomy Artworks. A iako se radi o poslu koji je još u povojima, njezini upadljivi broševi i ogrlice izrađeni od gline snažno osvajaju srca modnih poklonica koje dijele avanturistički duh i sanjarsku narav mlade restauratorske tehničarke.

Podatna glina
- Oduvijek me zanimala moda, a s njom i razni materijali kroz koje se mogu izraziti. Kako sam se dosad već bavila restauracijom i tamo radila s raznim materijalima, glina se nametnula kao prvi odabir za stvaranje nakita, priča Lucija. Veseli je, kaže, što je glina podatni materijal koji joj dopušta neograničene mogućnosti i s kojom može raditi mnogo drugih stvari pa se ne mora ograničavati na nakit. Ne namjerava se zaustaviti na izradi nakita već će svoje spretne ruke iskoristiti kako bi glinu modelirala i drugačije. Samo dio popisa čine scenografija te videoinstalacije u kojima već ima iskustva. Upravo zato iza provokativnog Lubotomy ne stoji samo riječ nakit ili engleska inačica jewelry već umjetnost /artwork.
A lobotomija u Lucijinom prijevodu kao ideja sinula joj je dok je s dečkom na glomaznom otpadu tražila zupčanike za instalaciju na kojoj su radili.
- Odmah sam se sjetila da bi mi logo mogao biti ženska glava sa zupčanikom, a savršeno se uklopilo moje ime koje počinje s Lu pa otuda i Lubotomy, ispričala je.

Iznenađuje i samu sebe
I Lucija je, kao i mnogi kreativci dosad, iskoristila prednosti Facebooka da proširi riječ o onome što radi. FB se, kaže, nameće kao prvo što svaka osoba  koja danas nešto izrađuje ili prodaje otvori jer se radi o najlakšem načinu da se proširi vijesti o proizvodu. U njezinu slučaju vijest se stvarno proširila brzo te se sada glineni nakit brenda Lubotomy može pronaći u dućanima kao što su Prostor multinacionalna kompanija u Zagrebu, Getgetget u Splitu te Mar&Val u Zadru.
- Nažalost, danas ljudi teško izdvajaju novac za ručni rad ako im isti nije nametnut putem medija kao nešto atraktivno,novo i poželjno, priča Lucija priznajući da od izrade nakita (još uvijek) ne može živjeti jer većinu novca ulaže u daljnju proizvodnju i poboljšanje proizvoda. Ipak, nekakav džeparac je tu, dodaje sa smiješkom.
I sama često nosi nakit koji izrađuje, a svaki je komad priča za sebe.
- Moj nakit nastaje u trenutku. Uzmem glinu i alat te ne razmišljam mnogo o krajnjem rezultatu što je najzanimljiviji dio procesa jer uvijek iznenadim samu sebe, objašnjava Lucija kako od sirovine nastaje nosivo umjetničko djelo.
- Za izradu mi je potrebno dosta vremena jer je svaki komad unikatan tako da nemam šablone po kojima radim, već se svaki oblik posebno reže i zatim peče na 1000 stupnjeva u posebnoj peći, a nakon toga se boja i glazira pa ponovo peče, dodaje nadarena umjetnica kod koje vrijedi pravilo manje je više pa i sama radije odabire jedan, ali vrijedan komad nakita. Kao, uostalom, i poklonice njezina rada kojima ne smeta što će ih na cesti sigurno zaustavljati s pitanjem "A, gdje si kupila tu ogrlicu?".




2 comments:

  1. Odlican nakit, posebno mi se svidjaju zadnje dvije zute ogrlice! Hvala na follow-u :))

    xx Ingrid

    http://eaudeglam.blogspot.com

    ReplyDelete